top of page
EC2A0314.jpg

VERZORGING & ONDERHOUD

Heb jij een houten plank van wood-be-nice in huis gehaald?

Gefeliciteerd, dan heb je een duurzame aankoop gedaan waar je nog jaren van kan genieten.

Maar bij al dat genieten komt ook een stukje verzorging kijken. Met volgende tips houd je je plank in topconditie.

Hoe maak je een houten plank schoon?​

Was de plank na elk gebruik goed af met water en zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Een houten plank kan niet tegen de vaatwasser en mag niet ondergedompeld worden in water. Hierdoor kan het hout kromtrekken of scheuren. Laat de plank na het schoonmaken goed drogen en zet hem hiervoor liefst op een zijde.

Hoe vaak moet je plank worden geolied?

Om een houten plank mooi te houden, is regelmatig onderhoud vereist. Hoe vaak dit moet, hangt af van hoe intensief de plank wordt gebruikt. Gebruik je de plank dagelijks? Olie de plank dan minstens één keer in de twee weken (bij voorkeur walnoten- of arachideolie). Als je de plank minder vaak gebruikt, hoef je de plank ook minder vaak te oliën.

Hoe reinig je een houten plank?

Om de plank volledig te reinigen en te verzorgen, raden wij volgende methode aan:

  1. Snijd een citroen doormidden en knijp één helft uit boven de plank. Strooi hier wat grof zout overheen. Wrijf het vervolgens goed in met een zachte doek. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Dit zorgt voor een goede reiniging en verwijdert nare geurtjes. 

  2. Spoel af met warm water en laat de plank goed drogen, het liefst een hele nacht.

  3. ​Is de plank droog? Breng dan een royale hoeveelheid olie aan op de oppervlakken. Wrijf de olie goed in het hout en laat dit zo lang mogelijk intrekken, liefst een hele nacht.


Een houten plank opknappen

Verschijnen er na langdurig gebruik vlekken of krassen op het hout? Volg dan onderstaande stappen om de plank weer op te knappen.

  1. Maak de plank schoon en laat hem drogen.

  2. Schuur het oppervlak met een schuurblok (korrel 60-120) om de vlekken of krassen weg te schuren. Schuur eventueel na met een fijn schuurpapier (korrel 220).

  3. Vergeet niet om de plank daarna schoon te maken en te oliën.

Verzorging en onderhoud: Winkelbeleid
bottom of page